Letná sezóna je pred nami a s ňou aj vysoké teploty a slnečné lúče, ktoré zdôrazňujú charakter našich štyroch kolies. Skutoční automobiloví fanúšikovia sa veľmi starajú o každý detail svojho auta, aby v týchto slnečných dňoch vyzeral ich stroj bezchybne od hlavy až po päty. A keď už hovoríme o nohách, v prípade auta sa celá sranda začína ničím iným, ako umývaním diskov.

Dnes pracujeme na tých vyrobených z hliníka. Ide o obľúbenú variantu medzi náročnými vodičmi, ktorá musí byť dobre udržiavaná a dôkladne vyčistená, aby lahodila oku svojou plnou krásou. V tomto texte nájdete odpovede na otázky: ako a čím čistiť hliníkové ráfiky? Ako a čím umývať zliatinové ráfiky a oceľové ráfiky? Akú kefu si vybrať na čistenie hliníkových diskov? Ktoré prípravky budú najlepšie fungovať? 

 

Ako sa starať o hliníkové disky?

Ráfiky sú jednou z častí nášho auta, ktoré sú najviac vystavené nečistotám. Ich nižšie umiestnenie v blízkosti pneumatík, brzdových doštičiek a zeme spôsobuje, že sa na nich usadzuje prach, často obsahujúci veľké množstvo kovov, sadzí, dechtových a asfaltových častíc a všetkých druhov olejov. Všetky tieto látky sa intenzívne lepia na povrch ráfika a, žiaľ, sa neskôr dosť ťažko odstraňujú. 

Preto pri starostlivosti o hliníkové ráfiky prichádza na rad staré známe – „prevencia je lepšia ako liečba“. O čom sa v tomto prípade bavíme? O pravidelnom umývaní hliníkových diskov a správnej údržbe. Tento úkon výrazne znižuje množstvo zažratých nečistôt a bráni nám vysporiadať sa s príliš starými, zaschnutými škvrnami. Čistenie ráfikov nie je ťažké, o tom, ako to urobiť správne, napíšeme ďalej. 

Ako čistiť hliníkové ráfiky?


Pri odpovedi na otázku, ako čistiť hliníkové ráfiky, začneme radou, čo rozhodne NEROBIŤ – nemôžeme sa k našim ráfikom správať príliš rýchlo a príliš agresívne. Keď píšeme o „príliš rýchlo“, máme na mysli okamžité čistenie po jazde. Ráfiky sa počas jazdy zahrievajú a kontakt horúceho kovu so studenou vodou alebo kvapalinou ich môže poškodiť.

Aj s ALU ráfikmi musíme zaobchádzať dosť jemne. Vzhľadom na relatívne nízku tvrdosť tohto materiálu, použitie kefy, špongie alebo invazívnej chemikálie, ktorá je príliš tvrdá, bude mať za následok poškriabanie alebo iné poškodenie hliníkového ráfika.
 
Ako pri každom čistení, aj pri umývaní hliníkových ráfikov je základom voda. Pri silnejšom znečistení nám pomôže tlaková umývačka, ktorej sila prúdu nám pomôže odstrániť zaschnutý prach či čiastočky dechtu.

Ďalšou zložkou umývania zliatinových ráfikov je čistiaci prostriedok. Ak sa o auto staráme a disky čistíme týždenne, stačí kvalitný autošampón. Pre náročnejších používateľov budú ideálnym riešením vyhradené tekutiny ako K2 ROTON a K2 ROTON Pro (variant Pro bol vytvorený s ohľadom na profesionálov).

K2 ROTON efektne odstraňuje všetky odolné nečistoty, vrátane usadenín brzdových doštičiek a cestných nečistôt, čo vedie k červenej farbe nanesenej kvapaliny. Umývanie ráfikov kvapalinou je rýchle, efektívne a efektívne a nevyžaduje žiadnu námahu. Nečistoty sú odstránené bez rizika poškriabania čisteného povrchu. Celý proces čistenia týmto prostriedkom trvá niekoľko minút a efekt „červeného ráfika“ ešte zvyšuje spokojnosť so starostlivosťou o naše auto. 

Ktorá kefa na čistenie zliatinových ráfikov?


Umývanie hliníkových ráfikov je uľahčené vhodnými kefami. K2 ponúka produkt s názvom K2 SPECTRE. Vďaka špeciálne navrhnutej linke a vybraným vláknam dokáže táto kefka odstrániť nečistoty aj z tých najneprístupnejších miest.
V kombinácii s kvapalinou K2 ROTON alebo K2 ROTON Pro nie sú pre túto kefu žiadne úlohy nemožné.

Čistenie a renovácia diskov domácimi metódami

V pohodlí vlastnej garáže je základom pre čistenie ráfikov voda a naviac špeciálny prostriedok na umývanie auta alebo šampón. Úlohu vám uľahčí špeciálna kefa s mäkkými štetinami. Umývanie ráfikov s K2 Roton je možné vykonať na vašej domácej príjazdovej ceste. Chemikálie obsiahnuté v kvapaline nie sú škodlivé pre povrchy vyrobené napríklad z dlažobných kociek. Dodatočne vybavený kefou K2 Sceptre sa dostaneme do tých najväčších zákutí a dôkladne očistíme hliníkové ráfiky. 

Umývanie hliníkových ráfikov sódou bikarbónou

Medzi domáce metódy čistenia ráfikov patrí jedlá sóda. Ide o produkt, ktorý často pomáha gazdinkám nielen v kuchyni, ale aj pri upratovaní kúpeľne. Jedlá sóda má vlastnosti rozpúšťajúce nečistoty a bieliace vlastnosti. Existuje však riziko nenávratného poškodenia ráfika, a preto sa naše odporúčania budú držať vyhradených kvapalín na čistenie hliníkových ráfikov.

Ako vyčistiť hliníkový ráfik s Domestos?

Často sa vynárajú otázky – ako je to s čistením diskov Domestos? Zdá sa, že toto riešenie uľahčuje úlohu, pretože máme do činenia s vysoko korozívnym prostriedkom, ktorý si poradí s mnohými druhmi nečistôt. Musíme si však uvedomiť, že hovoríme o hliníkových ráfikoch, teda vyrobených z pomerne citlivého materiálu, a na to tento produkt nie je prispôsobený. Pôsobenie prípravku Domestos a podobných produktov ako čističa diskov preto môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Určite je lepšie zvoliť osvedčené a odporúčané prostriedky na čistenie ráfikov alebo využiť služby odporúčaného detailingového bodu. 

Koľko stojí profesionálne čistenie hliníkových ráfikov?

Keď uvažujeme o profesionálnych detailingových službách, mnohí z nás sa obávajú ich nákladov. Tieto služby nie sú potrebné a ich ceny nie sú najnižšie, no ani pre bežného človeka nie sú prekážkou.

V prípade čistenia hliníkových ráfikov a ich ochrany keramickým povlakom je cena približne 120€ - 150€. Raz za čas sa takéto prostriedky v našom rozpočte určite nájdu a ich investícia do našich štyroch kolies nám prinesie uspokojenie a môže sa vyplatiť v prípade ďalšieho predaja.

Čisté a lesklé ráfiky sú pre niekoho povinnosťou, pre iného fuška, no nedá sa uprieť, že udržiavané ráfiky potešia každého, dokonca aj cyklistu či okoloidúceho. Ak chceme, aby naše auto bolo aj našou výkladnou skriňou, oplatí sa postarať sa oň od hlavy až po päty. 

Univerzálne diely