Pracovná obuv je nevyhnutným prvkom vybavenia každého, kto pracuje v náročných podmienkach. Na trhu je športová, ľahká pracovná obuv, pracovná obuv s plechom a obuv s kompozitnou tužinkou. Majú rôzne kategórie ochrany a líšia sa materiálmi, z ktorých sú vyrobené. Správne zvolená obuv poskytuje nielen ochranu pred zraneniami, ale zvyšuje aj komfort práce.

Kategórie pracovnej obuvi

Pracovná obuv je navrhnutá tak, aby chránila nohy pred rôznymi nebezpečenstvami, ako sú nárazy, prepichnutie, pošmyknutie, nahromadenie nadmerného elektrostatického náboja atď. V závislosti od úrovne ochrany, ktorú poskytujú, sa rozlišujú Existujú tri hlavné kategórie pracovnej obuvi:


Okrem bezpečnostných kategórií možno pracovnú obuv rozdeliť aj do tried a kategórií, ktoré definujú dodatočné ochranné prvky.

  • Trieda I – obuv vyrobená z kože a iných materiálov.
  • Trieda II – obuv vyrobená výhradne z gumy (úplne vulkanizovaná) alebo úplne z plastu (úplne tvarovaná).

 

Kategórie bezpečnostnej obuvi:

Najdôležitejšie prvky pracovnej obuvi

Sú to prvky obuvi, ktoré poskytujú ochranu pred mechanickými zraneniami, ako sú nárazy, rezné rany a prepichnutia, ako aj pred inými typmi hrozieb, napríklad pošmyknutiami.

Špička

Kľúčový prvok pracovnej obuvi, ktorý chráni prsty na nohách pred nárazom, rozdrvením alebo prepichnutím. Keď ťažký predmet spadne na nohu alebo je ponechané zapnuté Ak náhodou spadne, špička bude pôsobiť ako bariéra, rozptýli energiu nárazu a minimalizuje zranenie. Tužinka je zabudovaná v prednej časti topánky a môže byť vyrobená z ocele alebo kompozitu.

Najpopulárnejším typom špičiek sú oceľové, aj keď ich pomaly nahrádzajú kompozitné špičky (vyrobené z polyesteru alebo polyméru a vystužené sklenenými alebo uhlíkovými vláknami). Kompozit eliminoval nevýhody ocele: prsty z nej vyrobené sú ľahšie, pružnejšie, poskytujú vyšší tepelný komfort (najmä v zime) a nevedú elektrinu. Oceľové špičky však nie sú bez výhod: na splnenie noriem je potrebných menej materiálu, vďaka čomu sú topánky užšie, oceľ sa pri náraze zdeformuje, ale nezlomí, a tiež výrazne znižuje cenu obuvi.

Bez ohľadu na materiál, z ktorého sú špičky vyrobené, musia spĺňať rovnaké normy a sú klasifikované podľa úrovne ochrany, ktorú poskytujú. Najvyšším stupňom ochrany je EN ISO 20345, ktorá poskytuje ochranu proti nárazom s energiou 200 J, zatiaľ čo obuv v súlade s normou EN ISO 20346 poskytuje ochranu proti nárazom s energiou 100 J.


Vložka proti prepichnutiu

Antiperforačné vložky sú navrhnuté tak, aby poskytovali dodatočnú ochranu chodidla proti prepichnutiu pri šliapaní na ostré predmety, ako sú klince, drôty alebo sklo. Sú vyrobené, podobne ako špičky, z ocele alebo plastu a umiestňujú sa medzi podrážku a vnútornú podšívku topánky. Vďaka svojej flexibilnej štruktúre tieto vložky ponúkajú nielen ochranu, ale umožňujú aj pohodlný pohyb v pracovnej obuvi.

Podošva

Pracovná obuv je navrhnutá s ohľadom na rôzne prostredia a úlohy, takže správna konštrukcia podrážky je mimoriadne dôležitá. Jednou z najdôležitejších vlastností podrážky pracovnej obuvi je jej schopnosť zabrániť pošmyknutiu. Protišmykové podrážky majú špeciálne dezény a gumové zmesi, ktoré poskytujú lepšiu priľnavosť na rôznych typoch povrchov vrátane mokrých, mastných alebo nerovných povrchov.

Najpopulárnejšie materiály, z ktorých sú vyrobené podrážky:

  • kaučuk – tento pojem zahŕňa mnohé zmesi na báze prírodného kaučuku a jeho syntetického ekvivalentu. Jeho najväčšou výhodou je pomerne dobrý kompromis, pri pracovnej obuvi, medzi pružnosťou a mäkkosťou podrážky a jej tvrdosťou a odolnosťou voči oderu. Gumená podrážka topánky je flexibilná, do určitej miery tlmí každý krok a je tiež extrémne protišmyková na suchých, hladkých povrchoch, ako sú keramické dlaždice, podlahové panely alebo betón. Výhodou gumy sú aj jej nevýhody, napríklad na hrubom betóne sa môže rýchlo opotrebovať. Topánky s gumenou podrážkou sú ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí v práci veľa cestujú, napríklad skladníkov, zamestnancov veľkoformátových predajní, ale aj pre obkladačov, maliarov a pokrývačov, ktorí si dávajú nohy do neštandardných pozícií.
  • polyuretán (PU) - dnes sa v pracovnej obuvi objavuje v dvoch podobách. Prvý, najlacnejší, aktuálny napr. v topánkach zo série Puno ide o veľmi odolný, relatívne tvrdý materiál, ktorý sa ľahko tvaruje do tvaru rebrovanej podrážky. Nepochybnou výhodou je oveľa vyššia odolnosť proti oderu ako gumová podošva, odolnosť voči väčšine olejov a rozpúšťadiel a s príslušnými rebrami a rezmi uspokojivá protišmykovosť. Nevýhodou je tuhosť. Topánky s touto konštrukciou v kombinácii s oceľovou antiperforovacou stielkou výrazne znižujú ohyb metatarzu, takže neodporúčame napríklad obkladačkám, no skvele poslúžia na blatistom teréne napr.a pod. je jemne a rovnomerne prevzdušnená zmes. Malé vzduchové bublinky zvyšujú elasticitu a pružnosť v strednej vrstve podošvy, zatiaľ čo vonkajšia nosná vrstva je vulkanizovaná, vďaka čomu je takmer taká tvrdá a odolná voči oderu ako pri prvom type polyuretánových podrážok. Vďaka tomu získame topánku s pružnou a oderu odolnou podrážkou, ktorá navyše tlmí každý náš krok v ešte väčšej miere ako topánky s gumenou podrážkou. Paeris alebo Pacs Druhá forma polyuretánu, prítomná napríklad v topánkach zo série
  • EVA - prevažná väčšina pracovnej obuvi používa tento materiál na tzv. medzipodošva, teda prvok medzi vonkajšou podrážkou a stielkou. Podrážka z dvoch materiálov je dobre viditeľná topánky zo série Pompa. Materiál EVA je mäkký, pružný a dokonale tlmí. Jeho odolnosť proti oderu sa však blíži k nule. Vďaka tomu je spodná vrstva podrážky topánok série Pompa TPR, čo je typ gumy.

Obuv na stavbu alebo sklad? Výber obuvi pre typ práce.

Výber pracovnej obuvi podľa druhu práce je veľmi dôležitým aspektom bezpečnosti práce. Stavebníctvo, priemysel, veľkosklady či veľkoformátové predajne – každá z týchto oblastí má svoje špecifické požiadavky na pracovnú obuv.

Pamätajte!
Nevhodná obuv môže zvýšiť riziko zranení, ako sú zranenia nôh, pády a pošmyknutia.

Pri výbere pracovnej obuvi by ste mali brať do úvahy druh práce a pracovné podmienky. Nižšie uvádzame niekoľko príkladov výberu správnej obuvi:

  • ak existuje riziko pádu ťažkých predmetov, vyberte si topánky so špičkou;
  • keď existuje možnosť pošmyknutia, napríklad na často umývanej podlahe, oplatí sa zvoliť obuv s ochranou SR alebo SRA; a>
  • v prostredí, kde je možnosť šliapania na ostré predmety, obuv s antiperforačnou vložkou triedy SBP, S1P, S3, S5 sú potrebné, S7;
  • na ťažké stavebné práce, napr. zasypávanie základov (veľa sutiny, nerovný povrch), obuv triedy S3 s stielkou proti prederaveniu, rebrovanou podrážkou a obmedzenou priepustnosťou vody vhodné;
  • pre ťažké stavebné práce v suchých podmienkach stačí obuv triedy S1P, ktorá poskytuje ochranu špičky (špička) a ochranu proti prepichnutiu (antiperforačná stielka).

Správna veľkosť pracovnej obuvi

Nesprávne zvolená obuv môže spôsobiť odreniny, mozole a iné poranenia chodidiel. Chodidlo by malo mať cca 0,5-1 cm vôľu, ktorá mu umožní voľný pohyb v topánke a tým zabezpečí pohodlie pri práci.

Ak nie je možné topánky vyskúšať, zmerajte si dĺžku chodidla a potom vyberte veľkosť na základe parametrov dĺžky stielky a dĺžky chodidla.

Dobre vedieť!
Najlepšie je merať si chodidlo večer alebo po dlhom pracovnom dni. Potom je o niečo širší a dlhší.
Dĺžka chodidiel sa môže mierne líšiť. Vždy zmerajte obe nohy a vyberte väčšiu z dvoch dĺžok.


Prehľad pracovnej obuvi YATO

Pracovná obuv YATO je široká škála produktov určených pre rôzne druhy práce. V ponuke je obuv pre stavebných, priemyselných a dielenských robotníkov, ako aj pre ľudí pracujúcich v pohostinstve a obchode. Topánky sú dostupné v širokej škále farieb a vzorov, takže si môžete vybrať model, ktorý bude vyhovovať vášmu individuálnemu štýlu.

Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pri výbere pracovnej obuvi:

  • ak hľadáte najpohodlnejšiu pracovnú obuv, pozrite si modely Krcmy, Pare, Prve, Parad, Pumpa alebo Pacs. 
  • Ide o športovú obuv, ktorá spája bezpečnosť a pohodlie. Každý model má špičku a vložku proti prepichnutiu. 
  • Tieto modely topánok odporúčame najmä ľuďom, ktorí potrebujú voľnosť pohybu a pri práci musia veľa chodiť (napríklad pri práci v skladoch, veľkoformátových predajniach, dielňach alebo pri renovačných prácach).
    

    


  • ľahká pracovná obuv je obuv, ktorej špička a stielka proti prepichnutiu sú vyrobené z plastu. 
  • Oba tieto prvky sú prítomné vo vysokých topánkach zo série Taran i Paran a v krátkych: Parad, Pompa a Pera.

Pamätajte!
Ľahká pracovná obuv nie je určená na prácu, kde je vysoké riziko poranenia nôh, ako je práca v ťažkom priemysle.








  • krátka pracovná obuv, teda poltopánky, sú typom ochrannej obuvi, ktorá sa vyznačuje krátkym zvrškom, siahajúcim zvyčajne len po členok alebo o niečo vyššie. Krátke pracovné topánky sú obľúbené v mnohých odvetviach, najmä keď práca vyžaduje vysokú mobilitu. Napriek nízkemu zvršku sú topánky stále vybavené prvkami ochrany chodidiel, ktoré spĺňajú bezpečnostné normy.
  • ťažká stavebná obuv by mala spĺňať niekoľko kľúčových kritérií, aby poskytovala primeranú ochranu. Základom je samozrejme tužinka a stielka proti prepichnutiu a tiež by mali byť trvácne a odolné voči mechanickému poškodeniu. Preto by mali byť vyrobené z pevných materiálov, napríklad z kože. Vyplatí sa zvoliť vysokú pracovnú obuv, ktorá poskytne dodatočnú ochranu členkového kĺbu a členku.
    V závislosti od odvetvia a typu práce by mala byť prispôsobená na prácu v interiéri aj exteriéri. Je preto dôležité, aby obmedzovali priechod a absorpciu vody, no zároveň zabezpečovali dobrú cirkuláciu vzduchu. Modely, ktoré tieto podmienky spĺňajú, sú napríklad topánky zo série Taran, Tolu i Twer.
    

    


Čo znamená pracovná obuv S3?

Pracovná obuv S3 je obuv, ktorá spĺňa požiadavky normy EN ISO 20345. Majú:

  • odolnosť proti nárazu: ochranná špička vyrobená z ocele alebo plastu chráni nohu pred padajúcimi ťažkými predmetmi;
  • odolnosť proti prepichnutiu: antiperforačná stielka chráni chodidlo pred prerazením ostrými predmetmi;
  • odolnosť proti pošmyknutiu: podošva topánky je protišmyková, aby bola zaistená bezpečnosť pri chôdzi na mokrom alebo klzkom povrchu a rebrovaná, aby sa mohla zahryznúť do bažinatého, blatistého terénu;
  • vodeodolnosť: zvršok topánky zaisťuje obmedzený prenos vody a absorpciu.

Aký je rozdiel medzi pracovnou obuvou S1 a S3?

  • Pracovná obuv S1 a S3 sa líši rozsahom ochrany, ktorú poskytuje. Pracovná obuv S1 spĺňa základné bezpečnostné požiadavky ako:
    • kompozitná alebo kovová špička, ktorá chráni prsty na nohách pred nárazmi do 200 J;
    • protišmyková podrážka, ktorá obmedzuje pády na mokrom alebo klzkom povrchu;
    • elektrostatické vlastnosti, ktoré zabraňujú akumulácii elektrických nábojov;
    • vstavaná päta, ktorá chráni nohu pred zraneniami;
    • absorpcia energie pod pätou, vďaka ktorej je každý krok amortizovaný silou minimálne 20J.
  • Pracovná obuv S3 spĺňa všetky požiadavky pracovnej obuvi S1 a navyše poskytuje:
    • ochrana proti prepichnutiu, ktorá bráni ostrým predmetom prepichnúť podrážku vašich topánok;
    • hydroizolácia, ktorá zabraňuje prenikaniu vody do obuvi.

Aké pracovné topánky na leto?

  • Pri výbere letnej pracovnej obuvi dbajte na priedušnosť, pohodlie a primeranú ochranu. 
  • V horúcich dňoch dobre poslúži ľahká obuv s nízkym zvrškom, napríklad športová pracovná obuv YATO. 
  • Priedušný materiál zabezpečí dostatočné vetranie a zabráni poteniu nôh.
  • Ak pri práci nie sme vystavení napríklad úlomkom z rezania dlaždíc, kameňom alebo prachu, potom sa oplatí zvoliť pracovné sandále s priedušnou konštrukciou s otvormi.

Pracovná obuv v našej ponuke: