Ako čistiť hliníkové ráfiky?

Pri odpovedi na otázku, ako čistiť hliníkové ráfiky, začneme radou, čo rozhodne NEROBIŤ – nemôžeme sa k našim ráfikom správať príliš rýchlo a príliš agresívne. Keď píšeme o „príliš rýchlo“, máme na mysli okamžité čistenie po jazde. Ráfiky sa počas jazdy zahrievajú a kontakt horúceho kovu so studenou vodou alebo kvapalinou ich môže poškodiť.
Aj s Alu ráfikmi musíme zaobchádzať dosť jemne. Vzhľadom na relatívne nízku tvrdosť tohto materiálu, použitie kefy, špongie alebo invazívnej chemikálie, ktorá je príliš tvrdá, bude mať za následok poškriabanie alebo iné poškodenie hliníkového ráfika.

Ako čistiť hliníkové ráfiky? Aký produkt by ste si mali vybrať na čistenie ráfikov?

Ako pri každom čistení, aj pri umývaní hliníkových ráfikov je základom voda. Pri silnejšom znečistení nám pomôže tlaková umývačka, ktorej sila prúdu nám pomôže odstrániť zaschnutý prach či čiastočky dechtu. Deht z ráfikov a karosérie odstránime pomocou špeciálneho odstraňovača dechtu.

Ďalšou zložkou umývania zliatinových ráfikov je čistiaci prostriedok. Ak sa o auto staráme a disky čistíme týždenne, stačí kvalitný autošampón. Pre náročnejších používateľov budú ideálnym riešením vyhradené tekutiny ako K2 ROTON a K2 ROTON Pro (variant Pro bol vytvorený s ohľadom na profesionálov).

K2 ROTON efektne odstraňuje všetky odolné nečistoty, vrátane usadenín brzdových doštičiek a cestných nečistôt, čo vedie k červenej farbe nanesenej kvapaliny. Umývanie ráfikov kvapalinou je rýchle, efektívne a efektívne a nevyžaduje žiadnu námahu. Nečistoty sú odstránené bez rizika poškriabania čisteného povrchu. Celý proces čistenia týmto prostriedkom trvá niekoľko minút a efekt „červeného ráfika“ ešte zvyšuje spokojnosť so starostlivosťou o naše auto.

Ako si poradiť s veľmi znečistenými ráfikmi?

Ráfiky sú časti auta, ktoré sa najľahšie zašpinia. Niet sa čomu čudovať – za kontakt vozidla so zemou sú zodpovedné kolesá. Rýchlo hromadia nečistoty, blato, rôzne druhy prachu, dechtu a čiastočky z opotrebovaných brzdových doštičiek. Takto znečistené ráfiky sa veľmi ťažko čistia – najmä ak sa o ne pravidelne nestaráte. Umývanie ráfikov je náročné aj vďaka ich konštrukcii – majú veľa „zákutí“, ktoré sú ťažko dostupné špongiou či kefou.

Čistenie kolies však nemusí byť náročná úloha – tu prichádzajú na pomoc špecializované prípravky, ktoré automaticky odstránia aj tie najodolnejšie nečistoty. Pred ich výberom venujme pozornosť zloženiu. Látky na báze kyslých alebo zásaditých roztokov môžu poškodiť jemné povrchy. Najbezpečnejšie produkty majú neutrálne pH – sú to najlepšie prípravky na čistenie hliníkových, leštených a chrómových diskov.

Ako si vybrať správny prostriedok na čistenie ráfikov?

Moderné prípravky na čistenie ráfikov využívajú dekontaminačný efekt - pri aplikácii na čistený povrch automaticky rozpúšťajú všetky usadeniny bez nutnosti drhnutia. Účinok ich pôsobenia možno vidieť zmenou farby (tzv. efekt krvácania z okraja). Medzi takéto prípravky patria čističe diskov K2 Roton. Zaplatíme za ne viac ako za štandardné tekutiny, no ich účinnosť je oveľa väčšia. Oplatí sa ich použiť na odstránenie odolných nečistôt a pravidelné čistenie klasickými čistiacimi prostriedkami (napr. K2 Felix).

Prostriedky na čistenie ráfikov môžu mať rôznu konzistenciu. Môžeme si vybrať okrem iného z: husté gély (napr. K2 Roton Pro), riedke tekutiny (napr. K2 Roton ) a koncentráty, ktoré sa musia pred použitím zriediť vo vode. Hustejší prípravok má tú výhodu, že z čisteného povrchu nekvapká a preniká do hĺbky. Na čistenie ráfikov s mnohými zákutiami je vhodnejšia redšia kvapalina. Koncentrát vyžaduje predchádzajúcu prípravu a použitie dodatočného atomizéra, ale jedna fľaštička vydrží dlhšie. Pri čistení ráfikov je potrebné pamätať na pneumatiky. Úprava pneumatík pomôže pri ich údržbe , pretože obnoví ich sýtu čiernu farbu.

Ako presne umývať ráfiky krok za krokom?

Čističe ráfikov sa veľmi ľahko používajú. V každom prípade si prečítajte pokyny výrobcu, pretože spôsob aplikácie a odstraňovania nečistôt môže byť pri rôznych prípravkoch odlišný. Niektorí výrobcovia odporúčajú napríklad ráfik najskôr nastriekať vodou. Proces čistenia začnite nastriekaním prípravku na celý povrch ráfika – uistite sa, že sa dostane aj na ťažko dostupné miesta. Potom počkajte niekoľko minút, kým prostriedok nerozpustí nečistoty. Poznámka - nemali by sme nechať zaschnúť (môže to mať za následok trvalé škvrny).

V prípade menej znečistených ráfikov stačí čistiaci prostriedok a nečistoty opláchnuť vodou – najlepšie pod tlakom. Teplota vody by nemala byť príliš vysoká. V prípade nepríjemnejších usadenín použite kefu – takto môžeme umyť hliníkové a oceľové ráfiky. Jemné chrómové povrchy čistite mäkkou handričkou.

Čistenie hliníkových ráfikov a krytov kolies

Kvapalina do ráfika automaticky rozpúšťa aj odolné nečistoty, vrátane usadenín brzdových doštičiek. Väčšina týchto typov prípravkov je dostupná vo forme tekutín distribuovaných pomocou rozprašovača, ktorý umožňuje pohodlnú aplikáciu čistiaceho prostriedku. Medzi nimi aj látka zvaná „červený lem“, ktorá pri rozpúšťaní nečistôt sčervenie. Ako sa to používa? Po nastriekaní celého povrchu ráfika počkajte niekoľko minút a potom koleso opláchnite silným prúdom vody (napr. pomocou tlakového čističa). Na čistenie ťažko dostupných miest môžete použiť špeciálnu kefku alebo špongiu, ale dávajte pozor, aby ste nedrhli príliš silno, aby ste nepoškriabali ráfik. Očistenie ráfikov sa oplatí dokončiť nanesením špeciálneho prípravku na ich povrch, ktorý dodatočne chráni hliníkový povrch, osvieži jeho vzhľad a rozžiari ho. Na očistené ráfiky a puklice môžeme aplikovať  sprejovú gumu, aby sme zmenili ich farbu a dodali im jedinečný vzhľad.